Wyposazenie sklepow dabrowa gornicza

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz wyposażenia są obowiązujące w zakładzie z materiałami mięsnymi?

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich gromadzi się i wydaje produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w zakładzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Również jest z narzędziami mrożącymi, w których przechowuje się mięso – wśród nich zapisuje się witryny, zamrażarki, wyspy lub i szafy mroźnicze. Doskonałym pomysłem, szczególnie w niższych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto konserwować nie lecz w składzie, ale zarówno w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Stawia się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać artykuł na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest zarówno lada ekspediencka, na jakiej kroi się i pakuje towar. W ogromniejszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo konieczne jest potrafienie pomieszczenia chłodniczego ze określoną, odpowiednio niską temperaturą, dostarczającego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt potrzebny w biznesie mięsnym to wartość, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna posiadać odpowiednio wyraźny plus pewny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy a użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Również jest z nożami do krojenia mięsa, też nie warto na nich oszczędzać. Z kolei dobra krajalnica powinna być regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic wykonane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto potrzebne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, będącego do prowadzenia mięsa na oczekiwanie klienta. Choć nie istnieje wówczas poważny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest dodatkowo kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do magazynowania produktu i dodatkowe meble sklepowe. Potrzebne istnieje jeszcze zainstalowanie klimatyzacji, która pomocna stanowi w utrzymaniu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest i oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor mięs i wędlin znajdujących się na ekspozycji.