Opakowanie prozniowe

Z różnych powodów kupujemy więcej dania niż istniejemy w bycie skonsumować. Aby uniknąć marnotrawstwu, jednym ze systemów na przechowywanie nadwyżek żywności jest pakowanie próżniowe. Metoda takiego zabezpieczania produktów żywnościowych pozwoli na wydłużenie terminu przydatności do spożycia z trzech do pięciu razy, bo tak zapakowana żywność nie ma kontaktu do powietrza, które poza bakteriami i enzymami, jest pierwszym powodem kładzenia się jedzenia. Przechowywać próżniowo można wszystkie artykuły spożywcze.

Urządzeniami pozwalającymi na takie pakowanie są pakowarki próżniowe. Ze względu na rozwiązanie pakowania, ważna je rozdzielić na komorowe i bezkomorowe. Maszyny komorowe są oddane do pakowania dużych partii żywności. Polecają je wytwórcy żywności, duże magazyny, czy hipermarkety, gdzie często produkt jest wiązany na wymaganie klienta. Gra tym naprawdę zapakowana żywność wygląda estetycznie, i odpowiednio wyeksponowana i oświetlona, motywuje do kupna. Pakowanie żywności w urządzeniach komorowych, odbywa się w ośrodku maszyny. Proces polega na umieszczeniu produktu wraz z odpowiednim opakowaniem do hermetycznie zamykanej komory, w której wydziela się próżnia. Następnie następuje zgrzanie opakowania, po czym komora kształtuje się samoczynnie. Aby przyśpieszyć proces pakowania, producenci stworzyli pakowarki dwukomorowe, ale przy pakowaniu niewielkich produktów, zalecane jest skorzystanie wkładek komorowych, co dodatkowo przyśpieszy proces pakowania. Zgrzewarki bezkomorowe przeznaczone są dla gospodarstw domowych. Koszt takiego urządzenia jest lekki, można już zakupić całkiem dobrą pakowarkę za jakiś 200 - 400 złotych. Wydatek szybko się zwraca, bo dzięki pakowaniu w tryb próżniowy, oszczędzamy kilkadziesiąt złotych miesięcznie, a nawet bardzo. Proces pakowania jest mocno przydatny. Idzie na zewnątrz urządzenia, a do zabiegu, w punktu wykonania zgrzewu, jest zakładany tylko brzeg folii.